Међународни дан борбе против сиромаштва обележава се у оквиру Месеца солидарности 17. октобра. Овогодишњи слоган гласи: “Заједничким снагама ка социјалној и еколошкој правди за све.”

У оквиру социјалних делатности Црвеног крста Крушевац програм Народна кухиња реализује се за 650 корисника, којима је данас подељен појачани кувани оброк поводом обележавања овог датума.

Од укупног броја корисника народних кухиња, трећину чине деца. За две трећине корисника, оброк из народне кухиње је и једини оброк који ће имати током дана. Током једногодишњег циклуса реализације Програма народних кухиња у Крушевцу се припреми и дистрибуира на терену више од 200.000 куваних оброка и 100.000 векни хлеба.

На 4 пункота у граду, корисници Народне кухиње Црвеног крста Крушевац могу преузети кувани оброк и свеж хлеб, као вид помоћи, 6 дана у недељи, током читаве године. Уз помоћ донација хуманих људи и друштвено одговорних компанија више пута се током године оброци појачавају у зависности од расположивих артикала. Свако ко је у могућности и жели да помогне рад Народне кухиње, може то и учинити донанацијом Црвеном крсту.

Према проценама Уједињених Нација у свету број сиромашних или оних који су на прагу сиромаштва износи више од 2,2 милијарде људи.