Широм планете данас се обележава 16. новембар – Међународни дан толеранције, дан који нас подсећа и опомиње да другачији од нас нису нужно лоши или зли, већ само – другачији.

На данашњи дан чланице Уједињених нација потписале су Декларацију о принципима толеранције и тиме је установљен Међународни дан толеранције, који се обележава сваке године 16. новембра. УНЕСЦО је толеранцију дефинисао као поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, једноставно – начин да будемо људи. Да би толеранција постојала, морају постојати воља и спремност да се прихвати другачије од онога на шта смо навикли или у шта лично вјерујемо.

Међународни дан толеранције све људе света подсећа да је поштовање и уважавање разлика услов мира, стабилности и напретка народа и држава.

Много тога може бити различито у односу на нас саме – мишљења, увјерења, ставови, религијска припадност, друштвене разлике, сексуална оријентација, боја коже, очију, висина, тежина и слично. Потребно је само прихватити то да нисмо сви исти и да је љепота управо у томе. Ако је неко другачији од нас, он нам само може проширити видике и обогатити свакодневницу.