Сваке године 31. маја обележава се Светски дан без дуванског дима.

💨 Тема овогодишњег Светског дана без дувана је “Дуван и млади”, а мото “Заштита младих од манипулација дуванске индустрије и спречавање употребе дувана и никотина међу младима”. Ове године покренута је глобална кампања са циљем оснаживања младих и укључивања у борбу против тактика дуванских и других индустрија које имају за циљ привлачење нових генерација корисника дувана и никотина.

🚭 Дуванска индустрија је деценијама циљано користила стратешке, агресивне и добро финансиране тактике за привлачење младих дуванским и никотинским производима. Интерни документи дуванске индустрије откривају да су спровођена опсежна истраживања и прорачунати приступи дизајнирани да привуку нову генерацију корисника дувана. Бројни приступи, од дизајна производа до маркетиншких кампања,имају за циљ да замене милионе људи који сваке године умру од болести повезаних са дуваном, новим потрошачима – младима.

⚠️ Глобална кампања ће раскринкати митове и разоткрити неискрене, непоштене и прикривене тактике које користе ове индустрије. Омогућиће да млади стекну потребно знање како би лако разоткрили манипулације дуванске индустрије и опремиће их алатима за избегавање таквих тактика и на тај начин оспособити младе да се супротставе тим тактикама. Светска здравствена организација (СЗО) позива све младе људе да се придруже борби и постану генерације без дувана.

⚠️ Дувански производи убију више од 8 милиона људи сваке године. Дуван и сродне индустрије морају непрестано проналазити нове потрошаче, који ће заменити оне које њихови производи убијају, како би задржали приход.

⚠️ Дуванске компаније потрошиле су преко 8 милијарди долара у маркетинг и рекламу, а свет је изгубио 8 милиона живота због узрока повезаних са употребом дувана и изложености дуванском диму.