Данас се обележава Светски дан борбе против насиља над старијим особама. У Србији је први пут овај датум обележен 15. јуна 2007. године на иницијативу и у организацији Црвеног крста. Од тада се сваке године овај датум обележава уз уску сарадњу јавног и цивилног сектора.

Насиље широм света представља озбиљан јавноздравствени, али и друштвени проблем, како у развијеним тако и у неразвијеним друштвима. Насиље, злостављање и занемаривање старијих особа је недовољно видљиво, недовољно препознато и недовољно пријављен облик кршења људских права.

Старије особе које се суочавају са насиљем не само да су у високом ризику од озбиљних болести и повећане смртности, вец́ се и даље суочавају са несразмерним бројем случајевима старосне дискриминације, стигматизације и вишеструким кршењима људских права. Пандемија ЦОВИД-19 је нарочито осветлила ризике од насиља, злостављања и занемаривања старијих особа како у институцијама тако и у заједници.

Овогодишња тема је „Приступ правди“ и служи као подсетник на важност задовољавања потреба старијих особа у случају да потраже помоћ и подршку. Старије особе које су се суочиле са ситуацијама насиља, злостављања и занемаривања често се суочавају са вишеструким препрекама у приступу правди као што су питања приступачности, прилагођавања потребама старијих особа, прекомерних кашњења и заостатака у судским процесима, утицаја дигитализације, културних норми, родне пристрасности, дискриминације које су често укорењене у јавним политикама, нормама и у пракси.