Драги наши даваоци, срећан вам празник! Честитамо вам 14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви!
Захваљујемо вам се на неизмерној хуманости коју показујете сваким даривањем крви, на вашој племенитости за коју знају сви они чије сте животе спасили и на човекољубљу које заједно градимо годинама.

Почев од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене организације прогласиле његово међународно обележавање, Светски дан добровољних давалаца крви редовно се обележава на глобалном плану. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обележавања овог датума.

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун из посебног разлога: на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

Први давалац крви у Србији био је Будимир Гајић, из Белановице код Љига. На предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда и солунског борца, Будимир Гајић борац са прве линији фронта, у пољској болници у околини Солуна, крајем 1916. године као добровољац први се јавља и даје крв за непознатог рањеника. Следећег јутра одбио је понуђену поштеду и са својим саборцима отишао у нову борбу.

Како се после ИИ светског рата развијала трансфузиолошка служба у Србији, тако је педесетих година XX века започела сарадња на промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви трансфузиолошких служби и Црвеног крста која траје и данас.