На централном, градском тргу, Тргу косовских јунака, у Крушевцу, јавним часом за најмлађе и реалистичким приказом стања, повреда и обољења, обележен је Светски дан прве помоћи у нашем граду.

Прва помоћ је један од препознатљивих симбола организације Црвеног крста. Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру наше организације.

Ове године у фокусу Светског дана прве помоћи су школска деца, а порука наше манифестације гласи „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“. Порука је сасвим јасна јер управо повреде су најчешћи разлог угрожености здравља код деце и младих.

Изразито је важно како учити децу од најранијег узраста да правилно реагују у случају незгоде и како да пруже прву помоћ. Једнако је битно да сви који раде са децом и бораве са њима (васпитачни, наставници, спортски тренери) знају које су најчешће повреде код деце и како да пруже прву помоћ.

Свако дете може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису потребни ни чаробни штапић, ни супермоћи да бисте постали дечији херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно.