Ове године навршава се 30 година како широм света обележавамо Међународни дан старијих. Сваке године 1. октобар посвећујемо посебну пажњу златном добу живота, нашим најстаријим суграђанима, пријатељима, комшијама, рођацима…

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Након ове иницијативе, Генерална скупштина Уједињених нација је 1991. године, у складу са резолуцијом 46/91, усвојила принципе Уједињених нација који се односе на старије особе. На Светској скупштини о старењу 2002. године усвојен је Мадридски међународни акциони план за старење како би се одговорило на могућности и изазове старења становништва у 21. веку и промовисао развој друштва за све генерације.

Тема овогодишње кампање је: ”Да ли је пандемија променила поглед на старост и старење?” Старење популације данас је један од највећих успеха човечанства али је и један од највећих јавноздравствених изазова, посебно сада у периоду пандемије.

Међународни дан старијих особа промовише Декаду здравог старења (2020–2030) и разговор јавноздравствених професионалаца о пет стратешких циљева Глобалне стратегије и Акционог плана за старење и здравље. Глобална стратегија је добро интегрисана у све Циљеве одрживог развоја, а посебно у циљ 3: „Осигурати здрав живот и промовисати добробит свих у свим узрастима”.

Међународна Федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца је, следећи иницијативу Црвеног крста Србије усвојила две поруке којим се обележава овогодишњи Међународни дан старијих особа:

  1. „Пандемија није препрека да старији волонтирају“ – Овим указујемо да постоје бројни начини за старије да буду активни волонтери и да је и током пандемије и ванредног стања велики број старијих особа својим доприносом помогао активности Црвеног крста у локалним заједницама
  2. „Здраво старење – боље старење“ – Овим слоганом се промовише Декада здравог старења, подсећа да здраво старење почиње још у младости и да је оно један од услова равноправног учествовања старијих у друштву и пуног коришћења њихових потенцијала.

Тренутно, око 901 милион људи на свету има преко 60 година, а процењује се да ће до 2050. године тај број износити 2 милијарде, што ће представљати преко 20 процената светске популације. Тренд повећања броја старијих особа ће бити највећи у земљама у развоју, при чему се Азија издваја као регион са највећим бројем старијих особа, док се Африка суочава са највећим пропорционалним растом броја старијих особа. Процењен број становника у Републици Србији у 2019. години је 6 945 235. Посматрано по полу, 51,3% чине жене (3 561 503), а 48,7% мушкарци (3 383 732). Према подацима за Републику Србију у 2019. години удео лица старих 65 и више година износи 20,7%, а млађих од 15 година има 14,3%.

Обележавање Међународног дана старијих особа обухватиће велики број здравствено-промотивних активности у локалној заједници, али те активности морају да буду спроведене уз строго поштовање мера заштите и поштовање епидемиолошких препорука.

Црвени крст Србије, у сарадњи са Популационим фондом Уједињених нација организоваће панел дискусију коју можете уживо да пратите 1. октобра од 13 часова преко УНФПА Фацебоок странице:
хттпс://www.фацебоок.цом/унфпаинсербиа