Национални дан без дуванског дима у Републици Србији обележава се 31. јануара.

Ове године Национални дан без дуванског дима овележавамо под слоганом ”Одрасли пуше и мене гуше”, са циљем да кампању у великој мери треба посветити превенцији пушења код деце и младих и превенцији изложености дуванском диму. Доказано је да деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекције средњег уха и имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета.  

 

Становници Србије у значајном проценту изложени су дуванском диму. Резултати истраживања здравља становништва 2013. године показују да је више од половине становништва старијег од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору и да је 47% непушача забринуто због штетних последица дуванског дима по сопствено здравље. Подаци из глобалног истраживања о употреби дувана међу младима у Србији (2013.) показују да је 63% ученика старости од 13 до 15 година изложено дуванском диму у својим домовима и 61% на затвореним јавним местима. Овако високој изложености дуванском диму, а посебно на местима на којима пушење није забрањено тј. законски регулисано, свакако доприноси и висока толерантност друштва према употреби дувана. 

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког јавног и радног простора, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима. Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и има позитиван утицај на одвикавање од пушења, смањење разболевања и смртности због пушења, чиме се смањују трошкови за лечење особа које оболе због пушења.  

Црвени крст Крушевац је у уторак 31. јануара с почетком у 12:00 часова, пригодним програмом у својим просторијама и на Тргу младих  обележио овај датум. Током уличне акције волонтери су суграђанима поделили пропагандни материјал о штетности дуванског дима, делили су бомбоне за сваку угашену цигарету и позивали су суграђане да подрже кампању борбе против дуванског дима. 

Истраживање Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батуту” о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва о изложености дуванском диму