Ове године, Светски дан прве помоћи ће бити обележен у суботу 10. септембра.  На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу јавности о значају познавања прве помоћи  за појединца и за друштвену заједницу. Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста. Прва помоћ је препознатљив симбол организације Црвеног крста и једна од важних области деловања Црвеног крста у целом свету.

Свако од нас може бити у прилици да треба прву помоћ, али свако од нас, такође,  може да научи да пружи прву помоћ. Чак и наши најмлађи суграђани! Прва помоћ је чин спасавања живота, али је такође одраз хуманости, алтруизма и осећаја за потребе других људи.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=Lr-MnRmYy2w[/embedyt]

Деца и млади су носиоци наше будућности, а брижљивим улагањем  у њихово образовање и васпитање доприносимо да та будућност буде напреднија и хуманија. Раду са децом се посвећује посебна пажња у Црвеном крсту Србије. Млади су укључени у  све активности и програме, а у области прве помоћи, деца и млади чине преко 70 процената наших волонтера. О посвећености едукацији младих у првој помоћи говоре и успеси који наши волонтери постижу на међународним манифестацијама, а шест победничких пехара са Европског такмичења сами говоре о резултатима наших  улагања.

У стратегији развоја младих, Министарства здравља Србије, као једна од основних карактеристика здравственог стања младих истиче се повређивање, као битан фактор који утиче на здравље младих и њихов даљи раст и развој. Повреде деце и младих се најчешће дешавају у саобраћају, али и у школи, кући, на спортским теренима.
Прва помоћ је прва карика у ланцу спасавања живота у несрећама.

Прва помоћ спашава живот. Нису вам потребни ни чаробни огртач, ни супермоћи да бисте били херој. Потребни су вам само знање и одважност да га примените у тренутку када је некоме потребно.

1-pp-41

За више од  90 процената спашених живота у великим несрећама заслужни су обични људи који су се затекли на лицу места, умели и желели да помогну и понели се као прави хероји у критичним тренуцима. Више студија је потврдило да је за већину спашених живота у несрећама била заслужна брза и адекватна реакција обичних људи који су се затекли на лицу места или професионалног особља .

Знамо да несрећа није увек предвидива. Она се може  догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Знање прве помоћи може да оснажи свакога од нас и да нас учини способним да некоме спасемо живот.

Знања из прве помоћи би због тога  требало да буду део здравствене културе сваког грађанина. Ако је тако, укључимо и насе малишане у потенцијалне хероје.

Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбеднијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа које се догађају у савременом добу. Обуком деце и младих у првој помоћи учинићемо да наша будућност буде сигурнија и безбеднија.

Ове године, у оквиру Светког дана прве помоћи, циљ је:

-да заинтересујемо и подсаткнемо што више наших најмађих суграђана  да научи прву помоћ;

-да се заложимо да се оне категорије које имају обавезу учења прве помоћи укљуце у промоцију прве помоци међу најмладима и да их охрабре да науче прву помоћ;

-да настојим да за ширење информација и знања о првој помоћи укључимо све видове комуникације (директне, медијске, електронске), а посебно оне које су највише прихваћене од стане најмлађе популације.