У тренутку када се целокупно друштво бори с пандемијом, Црвени крст Крушевац обезбедио је значајну количину медицинског алкохола. Захваљујемо се Влади Републике Србије, Минситарству трговине, туризма и телекомуникације и запосленима у сектору тржишне инспекције у Крушевцу, који су позитивно одговорили на нашу молбу за помоћ и подршку. Такође, захваљујемо се и друштвено одговорној компанији „Вино-жупа“ из Александровца, која је прихватила да заплењену количину од 6.510 литара сировине без надокнаде преузме и преради у медицински алкохол.

Ради се о сировини која је 2005. године заплењена инспекцијским надзром и није била за даљу употребу. Од 3,82 литара сировине, хемијским процесом, добијен је 1 литар медицинског алкохола, који је упакован у амбалажу од по 2 литра. Прерадом је добијено укупно 1700 литара етил алкохола (75%), који ће се користири за дезинфекцију особља и просторија на ковид-одељењима, као у дезо-тунелу, где је током зимског периода, због ниских температура, за дезинфекцију могуће користити само алкохол.

Општој болници у Крушевцу донирали смо 1300 литара медицинског алкохола, јер су управо њихови лекари, медицинске сестре и техничари – наши хероји, који се у првим редовима боре за људске животе, жртвујући сопствено здравље и здравље својих породица, а које сви заједно морамо да заштитимо одговорним поступцима и понашањем, уз поштовање свих прописаних мера.

Преостали алкохола смо донирали Дому здравља Крушевац и Геронтолошком центру Крушевац.