Под слоганом: “Ја јесам и хоћу!”, данас обележавамо Светски дан борбе против рака, уз подсећање да појединац и заједница могу да допринесу смањењу глобалног оптерећења малигним болестима. Слоган овогодишње кампање има за циљ да нас подсети на моћ заједнице и снагу тимског рада. Стручњаци процењују да током живота, један од пет мушкараца и једна од шест жена оболи од рака.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања Сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.

Пацијентима оболелим од рака је крв потребна током хируршких интервенција, као и у току и након примене хемиотерапије. Једна јединица крви спаси у просеку 3 људска живота! У нашој земљи годишње се у просеку открије око 36.000 нових случајева рака, док за годину дана од малигних болести умре више од 20.000 особа, што је петина од укупног броја преминулих.


Стручњаци предвиђају да ће један од пет мушкараца и једна од шест жена оболети од рака, а један од осам мушкараца и једна од једанаест жена умрети од неког облика малигне болести. С друге стране од 100 људи који могу да дају крв, само 4 то и учини. Преко 30% прикупљених јединица крви од добровољних давалаца примењује се у терапији оболелих од малигних болести.Оболелима од малигних болести крви у одређеним периодима лечења свакодневно је потребна супортивна трансфузиолошка терапија која обухвата примену свих компонената крви-еритроцита, тромбоцита и плазме. За лечење ових пацијенте употреби се више од половине укупно произведених компоненти тромбоцита, а према подацима из Института за трансфузију крви Србије преко 90% концентрата тромбоцита добијених аферезним поступком, користи се за терапију хематоонколошких пацијената.