Данас обележавамо Светски дан здравља! Ове године Светски дан здравља, усмерен је на изградњу праведнијег и здравијег света. Данас сви заједно радимо на промоцији здравствене равноправности за све људе на нашој планети. #HelloWrold – ЗДРАВО СВЕТЕ, слоган је овогодишњег Светског дана здравља. Време је да изградимо поштенији и здравији свет свуда и за свакога! Пандемија ЦОВИД-19 је истакла и повећала неједнакости у здравству. Наш свет је неравноправан, у неким земљама основно право на здравље угрожено је и многе земље у свету немају оно што ми овде имамо, а то је законом загарантовано, бесплатно лечење за све грађане.

Широм света, људи се боре да саставе крај с крајем са веома ниским приходима, лошијим условима становања и образовања, мањим могућностима за запошљавање, чистој води и ваздуху, адекватној исхрани и здравственим услугама. Ти људи живе у сталном ризику од тога да им приступ здравственим услугама буде отежан – говоримо о милионима који не могу да приступе основним здравственим услугама и о приближно 100 милиона људи на планети који су сваке године живе у екстремном сиромаштву због трошкова здравствених услуга. Ту су и милиони људи без приступа чистој води али и милијарде које живе без адекватних санитарних услова. То није само неправедно: то се може и спречити.

Ако нас је нечему корона научила, то је солидарности и тиме да ми можемо бити здрави, само ако се залажемо за то да сви људи на планети буду здрави. #Crvenikrst даје допринос здрављу и добробити људи кроз здравствену превенцију и едукацију, унапређење менталног здравља и психосоцијалну подршку, негу и прву помоћ у заједници, као и програме хигијене у циљу испуњавања потреба рањивих или маргинализованих група. Наши волонтери и запослени у секретаријату Црвеног крста Крушевац, такође пружају помоћ здравственом систему и здравственим радницима, помажући им у многим сегментима, актуелно је тренутно пружање подршке приликом имунизације.